Om dagis:

Jag hade skrivit ett superlångt inlägg om just dagis här i New York men av nån anledning så sparades det aldrig! *Pust* Jag ska försöka skriva ut allting igen men bit by bit tror jag - har aldrig mer än några minuter i taget att sitta vid datorn!
 
Först och främst - du får sätta ditt barn på dagis redan när bebisen är några veckor gammal. Vanlig mammaledighet är 6-8 veckor betalt (beroende på om du födde vaginalt eller kejsarsnitt) men du har rätt till att vara hemma 12 veckor - men dock betalar de flesta jobb inte för den hela tiden.
Men Kadien tog jag ut alla 12 veckorna och fick av min chef ett okej att stanna hemma nästan en extra månad. Efter det jobbbade jag deltid i ca 1 månad medans jag och Kevin jobbade om varandra och gick upp på heltid när Kadien var 5 månader och min mamma kom hit för att hjälpa till. Hon var här i ca 2 månader, efter det gick jag åter ner på deltid och jobbade i skift med Kevin. Vi hade tur och lyckades dra ut på tiden med hjälp av Kadiens gudfar som kom och bodde hos oss ett tag och att Kevins schema var så flexibelt att vi lyckades vi vänta tills lillen var 11 månader innan han började på dagis.
Vi betalade $250  (ca 1600 kr) / veckan och det var med "personalrabatt" då Kevins syster jobbade på just det dagiset. I priset ingår ingenting. Blöjor, tvättlappar, all mat/ välling / vatten m.m måstre skickas med varje dag.
 
Det finns såklart billigare alternativ - men efter vad jag hört från vänner och vad jag läste när jag sökte runt efter dagis så är det ungefär medelpriset. Det är lite så att du får vad du betalar för. Min 1-åriga guddotter har gått på 3 olika dagis redan (de är väldigt strika med att de inte vill betala mer än $200 / veckan) och det är till viss del därför hon är hemma med mig hela dagarna nu.
 
Den andra anledningen är att tyvärr kontrolleras dagis/dagmammor dåligt här och många barn inte tas om hand bra. Många "dagis" är från någons hem, typ källaren eller en utbyggnad på huset och många har inte ens licens för att ha dagbarn. Jag vet många mardrömshistorier - till och med min man Kevin fick sin arm bryten av sin dagmamma när han var 1 år gammal.
 
Nu....säger jag inte att allt är dåligt. Jag trivdes väldigt bra med Kadiens dagis med vissa små undantag. De gick till exempel aldrig ut att leka om det regnade/ var blött ute / snöade eller var snö ute / var för varmt eller om det var för kallt - ja ni kan ju förstå att det var ganska ofta de inte fick komma ut och leka. Det var också så att alla i personalen förutom Kadiens faster då, var spansktalande och de pratade ofta spanska med och framför barnen
vilket var förvirrande och inte speciellt pedagogiskt eftersom många av barnen inte kunde spanska.
 
Nu när vi har 3 barn så har jag alla hemma. Det funkar såklart inte för oss att betala dagis för 3 barn om jag inte jobbar, men mest av allt är jag så himla nöjd att jag kan vara hemma med mina småttingar medans de fortfarande är små! Tills hösten kommer Kadien antagligen att börja på förskola.
 
Om ni har några frågor så är det bara att höra av er!
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Belle - trebarnsmamma i New York

Follow your heart ♥

RSS 2.0