Gravid v.25 (+3)

Barnet

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen. Nu är det dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök. Då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa. Engagemanget blir naturligt

Hos barnmorskan/kontroller

Nu var det antagligen ett bra tag sen ni var hos barnmorskan sist. Mycket har hänt sen inskrivningsbesöket. Vid det här besöket får ni en chans att prata igenom ultraljudet och hur ni mår för övrigt. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tar hon ett extra urinprov. Barnets hjärtljud avlyssnas med tratt eller Dopton (ultraljudsförstärkare). Under detta besök får ni även välja förlossningssjukhus samt erhåller moderskapsintyg att skicka till försäkringskassan. Om du har tungt arbete kan du hos försäkringskassan ansöka om havandeskapspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på försäkringskassans hemsida för mer information.

MINA TANKAR: Jag tycker jag springer hos min doktor/barnmorska stup i kvarten. Varannan vecka går så fort, på Onsdag ska vi dit igen. Delsvis känns det skönt att de vill ha superkoll men sen så har jag läst om att ultrljud kanske inte är så himla bra för bebisen, och jag har ju haft en hel del redan - och fler ska det bli.... Ont i svanken blir värre och värre tycker jag men värst är det på morgonen och ibland på eftermiddagen på jobbet. Fortfarande lite illamående. Vi håller på att välja sjukhus inför förlossningen och också alternativ om hur jag vill föda - som sagt - epidural är inget för mig kanske man ska ge sig på naturligt?!




Kommentarer
Hannah

Lustgas, TENS o akupunktur fick jag.

Första förlossningen för 10 år sen hade jag epidural.

Kan säga att det är ingen skillnad i smärta. Faktiskt. När det är som allra "värst" så hjälper inte NÅN bedövning, det är fram till själva födandet som smärtlindringen hjälper, o blir det en långdragen förlossning så kan det naturligtvis vara hjälpsamt med lindring. Man har ju mer kontroll när man känner precis vad som händer o av vad jag har sett på de här jävla 16 and pregnant förlossningarna när de bedövar BORT all känsel så att de inte känner själva när de ska krysta eller hålla emot, utan är tvungna att gå efter vad BM säger till dem, nää usch, det ger mig rysningar.

Allt är ju individuellt, även smärta, men man vet ju att den är tillfällig!

2011-02-23 @ 10:48:27
URL: http://vinstlott.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Belle - trebarnsmamma i New York

Follow your heart ♥

RSS 2.0